Este alertă în rândul părinților. După anii de pandemie cu interacțiune scăzută, 2023 a venit cu un val de îmbolnăviri cu streptococ de tip A. Netratat, acesta poate da complicații destul de grave. Cei mai expuși sunt cei mici care după izolarea din timpul pandemiei s-au întors în colectivitate cu imunitatea scăzută și acum simptomele sunt mai intense, de la tuse, la puroi în gât și până la bubițe pe piele. Bolile activate de această infecție cu streptococul A sunt amigdalita și scarlatina.
„Apariția febrei în aparentă stare de sănătate, însoțită de disfagie, echivalentul durerii de gât, în cazul în care și erupția care are anumite particularități, simptomatologia determină și obligă prezentarea în serviciile de urgență. Prin specificul ei, este mai frecvent întâlnită în colectivitățile de preșcolari, școlari unde prin natura acrivității lor sunt predispuși la activități ce predispun o interacțiune mai strânsă, mă refer la jocuri și se creează verigile lanțului epidemiologic de apariție a infecției streptococice sub toate formele ei de manifestare” declară Ruxandra Laza, medic primar Clinica II Boli Infecțioase.
Doar în Timiș, în ultima săptămână a fost raportată o creștere cu 30% față de săptămâna anterioară. Medicii atrag atenția părinților ca la cel mai mic simpton, cei mici să fie duși la medic și testați printr-un simplu exudat în gât. La Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara sunt internați în acest moment 4 copii și 2 adulți.
„Direcția de Sănătate Publică Timiș a înregistrat 15 cazuri de scarlatină în ultimele 14 zile, la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani. La această dată, la nivelul județului nu au fost raportate focare de scarlatină” a declarat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș.
Pentru a se declara un focar, trebuie ca într-o anumită unitate să se înregistreze 3 cazuri cu legătură epidemilogică.
„Am auzit la raportul de gardă în ultimele săptămâni de una două cazuri de scarlatină care identificate în colectivități trebuie tratate conform cărții. Scarlatina este una dintre bolile care se declară încă în colectivele medicale, noi în legătură cu DSP ținem legătura cu zona educației și se declară aceste cazuri” spune Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii din Timișoara.
Tratată la timp, scarlatina nu reprezintă un pericol, însă în timp poate da complicații grave care necesită spitalizarea.