Sindromul de apnee în somn poate fi un rezultat al altor afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, diabetul, diferite boli cronice de plămâni, AVC sau Parkinson. Pe listă se adaugă, însă, consumul de droguri, alcool, fumatul și chiar congestia nazală.

Printre investigațiile medicale pe care trebuie să le facă șoferii profesioniști, cei care vor să dobândească sau să își reînnoiască permisul pentru a putea conduce camioane sau mijloace de transport în comun, se numără și consultul unui medic pneumolog.

Acesta va stabili dacă este necesar sau nu un test de apnee în somn. Afecțiunea presupune existența unor pauze respiratorii frecvente, cu o durată de peste 10 secunde, în timpul somnului. De cele mai multe ori se manifestă și cu o scădere bruscă a oxigenului în sânge.

Apneea în somn poate fi moderată sau severă. Ea se manifestă, pe lângă acele episoade de oprire a respirației, și prin sforăit zgomotos, insomnii, somnolență, nervozitate, oboseală accentuată pe timpul zilei, dificultăți de concentrare și depresie.

În cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș funcționează încă din 2000 un Laborator de Somnologie în cadrul căruia pot fi făcute investigațiile necesare depistării sindromului de apnee în somn. De asemenea, pot fi efectuate consulturi de specialitate în cadrul Ambulatoriului.

„Din păcate, puțini sunt cei care înțeleg ce consecințe poate avea această boală. Iar efectele sunt pe termen lung. Confirmarea bolii se face în urma unei polisomnografii, un test în care pacientul este conectat la un aparat care îi monitorizează activitatea cerebrală, inima și plămânii. Se urmăresc tiparele de respirație, mișcările brațelor și concentrația de oxigen în timpul somnului. Pentru aceasta este însă necesară internarea în spital. Există însă și varianta simplificată a acestei investigații, prin care testul se poate efectua la domiciliu cu ajutorul unui aparat portabil, care nu are însă aceeași sensibilitate și complexitate ca polisomnograful. Trebuie spus că șoferii care au o asemenea afecțiune confirmată necesită un aviz autorizat. Asta nu înseamnă că nu pot să își desfășoare activitatea, dar necesită administrarea unui tratament care presupune fie folosirea unor dispozitive speciale de tip CPAP, adică poartă o masca ce acoperă gura și nasul și care permite ajustarea presiunii la timpii respiratorii. Evident, trebuie evitate alcoolul, calmantele și trebuie să existe o scădere în greutate. Există, însă, și un tratament chirurgical pentru cazurile severe de apnee”, spune S.L. dr. Ștefan Mihaicuță – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Foto: Kinga Howard