Spitalul Județean din Timișoara a demarat o investiție de 66 de milioane de lei. Se dorește construirea unui hub medical de cele mai înalte standarde în locul fostei parcări care deservea Casa Austria și Secția de Ortopedie.
Concret, noul hub medical va consta într-o clădire nouă, cu heliport suspendat care va avea un centru de arși, compus în total din 12 paturi, 5 paturi pentru microchirurgie reconstructivă, bloc operator cu 25 de săli, secție de terapie intensivă cu 27 de paturi și spații administrative. De asemenea, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului va funcționa tot în noua clădire, aceasta va avea 58 de posturi.
Sâmbătă dimineața, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut o vizită de lucru pe șantierul început în luna iunie a acestui an și a stat de vorbă cu autoritățile locale.
„Când am venit la Ministerul Sănătății am găsit cele 3 proiecte de construire a Centrelor de Arși din țară, de la București, Târgu-Mureș și Timișoara, complet blocate. Erau foarte mici șansele de continuare a acestor proiecte. Erau finanțate de Banca Mondială și atunci am hotărât împreună cu colegii mei să redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondială și lucrul cel mai important, am reușit să obținem o nouă finanțare care să poată face posibilă funcționarea acestor centre. Centrul de la Timișoara este cel mai avansat” a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
La eveniment au participat: Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean, Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
„Ne vom adapta statul de funcții pentru resursa umană de la noul hub medical. Timișoara e atractivă, inclusiv pentru chirugia plastică. Avem tineri care vor fi fericiți să lucreze aici. Vom avea oameni strict pentru unitatea de arși și ceilalți vor face chirugie plastică și reparatorie. Se va lucra cumva și într-un sistem de rotație” a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Investiția de la Timișoara are termen de execuție 26 de luni.
„După o veste foarte proastă pentru Timișoara, atunci când nu s-a acordat Spitalul Regional, trecem printr-un moment bun pentru regiunea noastră. Consiliul Județean nu putea face de unul singur aceste investiții majore. Dacă nu ar fi extistat un parteneriat real între noi, spital, Ministerul Sănătății și ceilalți parteneri nu am fi reușit să fim azi aici” a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Medicii care vor lucra în secția de arși vor fi trimiși la specializare în străinătate pentru a fi puși la punct cu ultimele inovații în domeniu, pentru ca pacienții din zona de vest a țării să beneficieze de tratament adecvat.