Românii s-au obișnuit deja cu scumpirile de la o lună la alta, însă Institutul Național de Statisică a dat publicității cifre comparative cu aceeași perioadă a anului trecut în privința prețului la alimente. Unele s-au scumpit chiar și cu 55%.

Conform oficialilor, cel mai mult s-a scumpit zahărul, în proporție de 55%, față de luna iunie a anului 2022. Cartofii s-au scumpit cu 32,4%, legumele cu 31,8%, lactatele, între care și untul cu 30,4%, ouăle cu 29%, iar carnea s-a scumpit față de aceeași perioadă a anului trecut cu 27,8%.

Carnea de porc a avut cea mai mare creștere a prețului de la o lună la alta. Practic în luna iunie, românii au plătit, în medie, cu 3,25% mai mult decât în luna mai pentru un kilogram de carne de porc.

Inflația nu a scăzut sub 10 procente, ceea ce este încă îngrijorător atât pentru piețele valutare, cât și pentru coșul de cumpărătui zilnic al românilor.

Executivul speră ca la finalul anului, inflația să scadă sub 10%, atunci, spun oficialii BNR, se vo vedea ieftiniri în domeniul alimentar.