Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, dirijat de maestrul Iosif Todea, va prezenta, în primă audiție la Lugoj, lucrările corale ale renumitului compozitor norvegian Ola Gjeilo. Evenimentul va avea loc joi, 27 iunie 2024, de la ora 19:30, în Catedrala Sfântului Spirit din piața J.C. Drăgan, oferind publicului o interpretare evocatoare și plină de armonie, pusă în valoare de acustica locației.

Organizat de Asociația Scena Muzicală și Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” a Municipiului Lugoj, concertul face parte din proiectul Marea Muzică și include lucrări religioase precum „Ubi Caritas”, „Ave generosa”, „Northern Lights” și „Lux beata Trinitas”, alături de alte piese cunoscute ale lui Ola Gjeilo.

Publicul va avea ocazia să trăiască această experiență emoționantă alături de Corul „Ion Românu”, sub bagheta maestrului Iosif Todea, care conduce corul de 27 de ani cu pasiune și devotament. Evenimentul va fi îmbogățit de prezența următorilor artiști:

  • Solistă: Rut Iovescu – soprană
  • Pian: Regina Csermak
  • Soliști: Simona Mehedinți – vioară, Damaris Prisăcariu – vioară, Maria Ghiga – violă, Anca Lăzărescu – violoncel și Gabriel Drăgoi – oboi

Într-un interviu acordat Radio România Timișoara, maestrul Iosif Todea a subliniat importanța compozitorului și a lucrărilor sale: „Ola Gjeilo este unul dintre cei mai frecvent interpretați compozitori din lumea corală actuală. Pianist desăvârșit, improvizațiile asupra propriilor piese corale publicate au devenit o marcă a lucrărilor sale. Deși norvegian prin naștere, America este probabil țara de adopție a lui Ola Gjeilo, cea care a influențat cel mai mult lumea sonoră distinctă a compozitorului, evoluând într-un stil care este adesea descris ca fiind cinematografic și evocator, cu un sunet luxuriant și armonios.”

Gjeilo, cunoscut pentru fundalul său muzical vast care include influențe de muzică clasică, jazz, pop și folk, a studiat la prestigioase instituții precum Juilliard School și Royal College of Music din Londra. În prezent, el continuă să creeze și să inspire din New York.

Concertul este gratuit și este susținut de partenerii locali, inclusiv Episcopia Greco-Catolică de Lugoj. Finanțarea evenimentului provine din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *