Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a desfășurat o anchetă în județul Timiș. Investigarea este legată de incidentul petrecut la începutul lunii decembrie 2023, când o fetiță plasată sub supravegherea unei asistente maternale din Mașloc a suferit un accident fatal. Fetița a căzut din pat, lovindu-se de un dulap, iar a doua zi a decedat.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a emis o serie de clarificări în urma faptului că, în intervalul 14-24 ianuarie, a delegat Corpul de Control al instituției pentru a efectua inspecții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

Concluziile Corpului de Control:

  • monitorizarea evoluției fetiței, din momentul în care a ajuns în plasament, precum și a activității asistentei maternale, a fost defectuoasă;asistentul maternal care avea în grijă fetița de patru ani, deși avea pregătire de asistentă medicală, nici în noaptea în care a avut loc accidentul și nici a doua zi, nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale;
  • asistenta maternală era depășită în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activității ei;
  • până la momentul acțiunii de control, DGASPC Timiș nu luase nicio măsură disciplinară față de vreunul dintre specialiștii implicați în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajații DGASPC implicați și-au îndeplinit atribuțiile;
  • nu au fost evaluate implicațiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creștere și îngrijire și un minor de 17 ani cu măsură de protecție specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (patru luni, patru ani și cinci ani), cu nevoi multiple;
  • coordonarea deficitară a angajaților responsabili de alegerea asistentului maternal, în momentul în care acestuia i s-au încredințat în plasament trei copii, cu vârste foarte mici și nevoi multiple și diferite.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a cerut Consiliului Județean Timiș, entitatea responsabilă de administrarea DGASPC Timiș, să evalueze funcționarea instituției și să ia în considerare, în conformitate cu prevederile legale, posibilitatea demiterii conducerii DGASPC.

Reprezentanții ANPDCA au comunicat că, la nivel legislativ, specialiștii sunt angrenați în elaborarea unui nou proiect de act normativ, menit să reglementeze procedurile de obținere a atestatului, procesul de atestare și statutul asistentului maternal profesionist. Scopul principal este de a intensifica criteriile de selecție pentru cei care doresc să devină asistenți maternali.

În prezent, se analizează diverse modificări, printre care se include impunerea unei limite de vârstă pentru angajare, respectiv vârsta de pensionare. De asemenea, se iau în considerare criterii specifice pentru identificarea celui mai potrivit asistent maternal în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil care urmează să beneficieze de măsuri de protecție specială.

Vă reamintim că în noaptea de 7 spre 8 decembrie 2023, o fetiță în vârstă de patru ani a decedat. Aceasta se afla sub îngrijirea unei asistente maternale din localitatea Mașloc, care era văduvă de mai mult timp. Potrivit informațiilor furnizate de IPJ, la momentul respectiv, în timpul nopții, fetița a încercat să bea apă și, încercând să ajungă la sticlă, a căzut între pat și un dulap. Inițial, părea că a suferit doar o contuzie și se simte bine. Dimineața următoare, fetița a decedat din cauza hematomului produs în urma căzăturii.