Rezultate dezastruase la recensământ în Timișoara, oficial autoritățile au anunțat că față de anul 2011, populația din cel mai mare oraș din vestul țării a scăzut cu 70.000 de persoane. Ireal, spune prefectul de Timiș care acuză primăria că recenzorii nu și-au făcut treaba. Primarul Dominic Fritz spune că rezultatele recensământului nu sunt valide și că există o eroare undeva pentru că din datele locale, la finalul anului 2022 ei au numărat 309.000 de timișoreni, însă guvernul a anunțat acum doar 250.000 de imișoreni.

„Cea mai dramatică veste de azi ține de Timişoara. Oraşul a scăzut cu 68.440 de locuitori (21,4%) față de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489. Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajați de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populației este de 21,4%. Faceți voi legătura” acuză prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu.

Este o situația halucinantă, ca cifele oficiale să nu fie relevante, în contextul în care dacă Timișoara va rămâne cu acest număr oficial de locuitori va scădea numărul de polițiști locali, dar și subvenția de la bugetul național va fi mai mică. În paralel, primarul Timișoarei Dominic Fritz spune că datele Institutului Național de Statistică sunt eronate.

„Datele din acest recensământ nu valorează absolut nimic, nu suntem cu nimic mai deștepți decât am fost înainte de acest recensământ și de fapt nu avem o bază de date reală despre situația locuitorilor din Timișoara. Avem un UAT, Timișoara care de fapt deservește o zonă metropolitană și cifrele oficiale despre populația acestui UAT nu corespund cu realitatea socială și economică în această zonă metropolitană” spune primarul Dominic Fritz care vrea transparentizarea datelor INS.

Autoritățile își bazează declarațiile pe faptul că la evidența populației în Timișoara figuează 309.000 de locuitori, nicidecum cifra făcută publică de Institutul Național de Statistică. Cei de la INS spun că datele sunt corecte și că organizarea a lăsat de dorit. Cu toate că Timișoara a înregistrat, cel puțin oficial, o scădere drastică a numărului de locuitori, zona metropolitană a devenit un municipiu în sine. Toate localitățile dormitor ale timișorenilor însumează în total peste 100.000 de locuitori.