Bani europeni, eșec românesc. Așa poate fi rezumată o situație din vestul țării unde autoritățile riscă să piardă cea mai mare finanțare europeană. Este vorba despre un drum care trebuia modernizat și dat în folosință până anul trecut. În loc să caute soluții, autoritățile se ceartă între ele, iar șoferii circulă pe aceeași șosea de lumea a 3-a. Autoritățile județene au obținut finanțare europeană de aproape 60 de milioane de lei pentru refacerea lui, însă acum riscă să o piardă.

Pe această șosea trec zilnic 20.000 de mașini, mai multe decât pe unele drumuri națioanale din județ. În 2015, Consiliul Județean a început proiectarea în 2015, iar termenul de finalizare a lucrărilor de lărgire și modernizare a drumului trebuiau să fie gata în 2022. Între timp, aleșii s-au schimbat, la fel și constructorii cu care CJ a rupt contractele pentru slaba mobilizare în teren. În prezent, șoseaua nu mai are constructor, iar autoritățile riscă să piardă finanțarea europeană, însă în loc să găsească soluții, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș se ceartă pe stâlpi.

Concret, stâlpii de pe raza comunei Dumbrăvița au fost montați odată cu prelungirea liniei de firobus pe fonduri europene. Acești stâlpi sunt în custodia Primăriei Timișoara și trebuie să fie predați unui constructor, însă Alin Nica susține că legea permite primăriei să cedeze stâlpii direct către CJT, de aici și până la scandal a fost doar un pas.

„Legea spune că predăm doar către constructor, dar dacă CJ-ul are o soluție mai creativă de a executa lucrările, cine știe poate vine o echipă de membrii liberali să le execute, nu e nicio problemă, le predăm dânșilor” spune Ruben Lațcău. În replică Alin Nica declară: „Eu cred că este vorba de rea voință și de neștiință pentru că noi am avut un constructor și n-au predat acei stâlpi nici față de fostul constructor așa că să nu mai vină cu această ciorbă reîncălzită pentru că arată neseriozitatea lor.”

Până la aplanarea conflictului, finanțrea europeană se poate duce pe apa sâmbetei, iar de pătimit au șoferii care circulă zilnic prin gropi.