Recenta Ordonanță de Urgență adoptată de Guvernul României, care interzice autoriăților locale să finanțeze festivaluri, concerte sau sărbători tematice în noiembrie și decembrie 2023 a pus pe jar autoritățile din Timișoara. Responsabilii din PMT spun că din cauza acestei măsuri nu vor putea plăti facturile către firme care execută lucrări finanțate din bugetul primăriei.

De exemplu, lucrarea de pe Stan Vidrighin nu va putea fi achitată în totalitate, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz deoarece Executivul vrea să scadă cheltuielile autorităților locale. Practic, orice sumă depășește plafonul de cheltuieli din ultimele luni va fi interzisă.

„Ordonanța de urgență care tocmai a fost votată de Guvern este un atac brutal asupra autonomiei locale și asupra autonomiei fiscale locale. Guvernul pregătește un jaf al banilor timișorenilor și multora din România, adică vrea să ne forțeze să nu mai cheltuim banii, să ne rămână excedent, și acel excedent. cel mai probabil, prin fondul de rezervă să se distribuie discreționar pentru a acoperi alte găuri în bugetul de stat. Este un asalt fără precedent” declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Acesta atrage atenția că Unitățile Administrativ Teritoriale vor pierde bani europeni la anul, deoarece nu pot finanța din bugetele locale studii sau expertize care stau la bază oricărui proiect eligibil pentru finanțare nerambursabilă.

„Ce înseamnă pentru noi, Timișoara? Noi nu mai putem să încheiem contracte noi și pe partea de investiții, asta înseamnă că nu putem să semnăm contractul cu câștigătorul concursului internațional de arhitectură pentru Piața Victoriei, asta inseamna că nu putem să achizținăm servicii de reparații pentru Sinagoga din Fabric, care se va prăbuși în această iarnă dacă nu o reparăm și o serie de alte proiecte pe care trebuie să le începem acum ca să putem aplica pentru fonduri europene anul viitor. Este o bombă cu ceas pentru absorbția fondurilor europene în România. Pentru că dacă nu putem acum să pornim anumite studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații tehnico-economice pe care să le licităm și să le finalizăm în următoarele 6-9 luni, nu avem ce să depundem pentru fonduri europene la anul” declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.