Maestrul GABRIEL BEBEȘELEA, cunoscut pentru implicarea sa într-o serie de evenimente remarcabile în anul de Capitală Europeană a Culturii, a avut onoarea de a fi înscris în Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoara, în seara de vineri, după ce a dirijat un concert la Sala Capitol.

În calitate de Dirijor în Rezidență în 2023 și Dirijor Principal invitat în Stagiunea 2023-2024, maestrul este una dintre personalitățile de marcă care, începând de la înființarea Societății Filarmonice Timișoara și până în prezent, au contribuit semnificativ la istoria instituției.

„Pentru mine este un moment remarcabil să semnez în Cartea de onoare a Societății Filarmonice, devenite Filarmonica Banatul Timișoara. Și nu numai din prisma faptului că sunt nume de referință precum JOSEPH JOACHIM, JOHANNES BRAHMS, PABLO DE SARASATE și, mai recent, Cristian Măcelaru și Nicola Benedetti, ci pentru că sunt foarte pasionat de acest tip de documente vechi. Cu această ocazie, am putut să o și cercetez, ceea ce mă bucură și mai mult.”, a spus maestrul, după ce a semnat în Cartea de Aur.

Contribuția maestrului Gabriel Bebeșelea la crearea programului stagiunii trecute – desemnate, de altfel, ca fiind Cea mai bună stagiune simfonică din țară, în cadrul premiilor Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (MUSICRIT), a fost una esențială. Enumerăm câteva dintre proiectele ce l-au avut ca inițiator pe maestrul Gabriel Bebeșelea: Recviemul de Război, op.66 de B. Britten (cântat o singură dată la Timișoara, până în 2023), Corul comunitar – proiect în premieră națională, Gurre Lieder de A. Schoenberg (lucrare ce a reunit pe aceeași scenă peste 400 de artiști din România și Germania, și care a avut două reprezentații în Parcul Rozelor și două în Gera) etc.

După concertul de vineri, în Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoaraa semnat un alt artist de mare valoare al zilelor noastre – pianistul SIMON TRPČESKI.

„Sunt onorat să fiu parte a Cărții de Aur, așa cum o numiți, să mă număr printre oameni legendari precum Brahms, Joachim, Sarasate, Bartók, și să mă regăsesc, de asemenea, printre muzicienii importanți ai vremurilor noastre, precum Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea – alături de care am avut șansa să cânt pentru prima dată împreună cu Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara-, de asemenea, Wynton Marsalis și Nicola Benedetti. Cartea este o adevărată sursă de inspirație pentru noi ca muzicieni și este, desigur, o parte importantă a istoriei Filarmonicii și a Timișoarei. Vă doresc să continuați să umpleți inimile publicului dumneavoastră cu muzică de înaltă calitate. Vă mulțumesc din inimă pentru această onoare.”, a declarat pianistul Simon Trpčeski.

GABRIEL BEBEȘELEA este Dirijor Principal al Filarmonicii “George Enescu” din București și Director Artistic al ansamblului si al Festivalului Musica Ricercata și Dirijor Principal invitat în Stagiunea 2023-2024. În 2023 a fost Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara, în perioada Capitalei Europene a Culturii.

Pe lângă aceaste poziții, este invitat al unor orchestra precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia.

Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L’Auditori din Barcelona.

Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În afară de faptul că este director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, este director artistic al Festivalului Musica Ricercata.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul “Strigoii” și “Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre” (ediție editată de Gabriel Bebeșelea) de George Enescu.

SIMON TRPČESKI a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestra National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Dresden Philharmonic, în timp ce în America de Nord ocupă frecvent postura de solist alături de orchestrele din Cleveland și Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și New York, și orchestrele simfonice din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore. De asemenea, a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Japonia, Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele simfonice din Singapore, Sydney, Adelaide, Melbourne și Noua Zeelandă.

Simon Trpčeski a colaborat cu dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrusa, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea, David Zinman.