Comuna Giroc a cunoscut o dezvoltare nesperată în ultimii ani. Oamenii au preferat localitatea pentru liniște și mai ales pentru că nu este tranzitată de șosele aglomerate, cum este exemplul Dumbrăviței. Astfel, în prezent conform datelor recensământului din 2022, peste 20.000 de persoane locuiesc în Giroc și Chișoda. Lăsând la o parte haosul imobiliar și capitolul curățenie, locuitorii comunei au acum un nou hop, Autostrada Timișoara-Moravița care va avea un nod rutier la sud de localitate.

Autoritățile locale din Giroc au făcut o petiție online prin care se arată nemulțumite de proiectul viitoarei austostrăzi ce se prefigurează în sudul județului. Conform planului, autostrada va avea un nod rutier în zona râului Timiș (sit Natura 2000), iar traficul va fi dirijat pe strada Trandafirilor.

„Considerăm că această soluție are semnificativ mai multe efecte negative asupra vieții comunității locale decât soluția alternativă propusă și avizată de către Primăria Giroc. Printre efectele menționate enumerăm aici aglomerarea circulației din comună, care este deja aglomerată la orele de vârf, perturbarea liniștei și creșterea poluării, afectând astfel calitatea vieții locuitorilor. Mai mult decât atât, traseul ales ar afecta negativ drumul principal din comună, care ar fi nevoit să suporte un trafic mult mai mare decât poate suportă. Acest lucru ar duce la deteriorarea rapidă a drumului și la creșterea costurilor de întreținere. Solicităm astfel autorităților competențe să ia în considerare această soluție alternativă și să colaboreze cu primăria din Giroc pentru a găși cea mai bună soluție pentru toată comunitatea. Noi suntem dispuși să colaborăm și să oferim sugestii pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și responsabilă a comunei noastre” transmit cei care au scris petiția.

Autoritățile spun că au venit și cu o soluție alternativă la această problemă. Anul trecut a fost emis avizul pentru proiectarea nodului de descărcare la intersecția cu localitatea Urseni pe Drumul Județean 595D.

Până acum, petiția online a fost semnată de… 8 persoane.

https://www.petitieonline.com/signatures/nu_descrcrii_de_pe_autostrad_pe_strada_trandafirilor_din_giroc/