G4media

Monumentul închinat Ostașului Român, sau fosta statuie a Ostașului Sovietic din Parcul Central a iscat dezbateri aprinse pe scena politică din Timișoara. Inițiativa Timişoara şi Societatea Timişoara au organizat o dezbatere pe această temă, la care a participat și primarul Dominic Fritz. Ritivoiu spune că actuala statuie nu reprezintă Timișoara și cere să fie mutată în alt loc.

„Îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei […] Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl inchină ostaşului român. Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc. Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei” a declarat Mihai Ritivoiu, prefect de Timiș.

Statuia ar putea fi mutată într-un alt loc din oraș, iar în loc ar urma să fie realizat un nou monument inspirat de Revoluția din 1989, dată fiind și localizarea parcului, între Piața Maria și Piața Victoriei, adică exact traseul revoluționarilor din 1989.

Foto: G4media