Ministerul Dezvoltării pune la bătaie bani europeni pentru reabilitare termică, dar românii nu prea se înghesuie să îi cheltuie. De vină este birocrația. 12 etape trebuie să parcurgă o asociație de locatari pentru a participa la acest proiect care presupune eficientizarea energetică. Primăriile înscrise și ele în program se împiedică și ele în avize, acte și licitații. De la începutul programului și până în prezent, doar 5 blocuri din Timișoara au fost reabilitate cu bani europeni. Proiectele s-au blocat în birocrație și în licitații neprofitabile. Intermediari între cetățeni și minister sunt primăriile care se plâng și ele de birocrație.
„Avem nevoie la nivel național de o reglementare a cadrului prin care se pot face aceste reabilitări, o simplificare dacă dorim cu adevărat să accesăm acești bani, altfel vedem că inclusiv pe apelurile la nivel național POR sau PNRR, banii pentru eficientizare sunt banii care rămân” a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
În perioada următoare, va fi demarată licitația de execuție pentru încă 5 imobile de pe bd.Cetății, str. H. Coanda, bd.G. Dragalina, str. Teiului, str. Burebista, Calea Circumvalațiunii. În prezent, au contract de execuție și au demarat lucrări la blocurile de pe splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A, str. Arieș nr. 20, str. Mureș nr. 129, str. Jugănaru nr. 20 și Intrarea Doinei 19-21-23-25-31, str. Muresan nr. 61-63, str. Nicolae Labiș nr. 1, str. Balmus nr. 9-11 și sunt în procedura de evaluare a ofertelor blocurile de pe str. Pădurarilor nr. 5, Aleea Azurului nr. 9, str. Gh. Lazăr nr. 36, str. Brândușei nr. 4, str. Brândușei nr. 11, Calea Torontalului nr. 66, bl. 119, str. Felix nr. 23, bl. 75, sc. A+B, Aleea Cascadei nr. 1 și str. Gh. Lazăr 42.
Din blocurile aflate în Programul de eficientizare energetică, 5 au fost finalizate, unul este realizat în proporție de 85%, 8 se află în etapa de execuție, 27 sunt în faza de licitație, evaluare a ofertelor, iar celelalte sunt în diferite faze de revizuire a proiectului tehnic.