Ministerul Educației a publicat lista școlilor cu risc seismic I, adică extrem de ridicat. Expertizele au fost cerute de mai marii din educație după seria de cutremure din Gorj. Pe această listă a școlilor cu risc seismic mare se află și Școala Gimnazială Nr. 1 din Timișoara. Numai că reprezentanții Primăriei Timișoara infirmă datele de la Ministerul Educației și spun că școala este încadrată greșit în datele publicate recent. Aceștia spun că au la bază o expertiză făcută anul trecut care atestă că de fapt ambele corpuri de clădire sunt încadrate în clasa de risc seismic II, nu I, așa cum anunță autoritățile centrale.

„La Școala Generală nr. 1 un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul 2, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale. Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din PNRR și transformată în școală verde” declară Bogdan Marta, consilier personal al primarului Dominic Fritz.

Autoritățile locale sunt contrazise și de conducerea școlii care susține că informația furnizată de Ministerul Educației este corectă.

„Probabil este o expertiă mai veche și în acest moment discutăm cu primăria pentru a pune cap la cap toate informațiile. Noi avem o informație cu grad seismic I, primăria cu grad seismic II, s-ar putea ca, acest corp principal să fie cu grad seismic II și celălat corp cu grad seismic I și atunci măsura va fi de a închide accesul în clădirea cu grad seismic I” a declarat Adina Nasta, director al școlii.

Totuși, lista a fost publicată oficial și conține informația că Școala Gimnazială Nr. 1 din Timișoara este încadrată în gradul I de risc seismic. Autoritățile locale vor discuta cu cei de la Ministerul Educației pentru a elucida situația până când elevii se vor întoarce din vacanța de schi. Conform metodologiei de implementare de la nivel central, școlile încadrate cu grad seismic ridicat trebuie urgent reabilitate, iar elevii trebuie mutați în alt spațiu.