Începe elaborarea dosarului de candidatură pentru titlul de „Banat, regiune gastronomică europeană 2028”. Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare.

În următoarele două săptămâni, până pe 22 mai 2024, cei interesați sunt invitați să contribuie la elaborarea documentului care va evidenția obiectivele, domeniile gastronomice de interes, produsele și evenimentele care vor reprezenta regiunea Banat. Opiniile pot fi trimise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro.

La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul va beneficia de consultanță din partea „ambasadorilor gastronomiei”, un grup format din specialiști și personalități publice cu experiență în domeniu.

„Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioadă în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii pași pentru concretizarea acestei prezențe firești la nivel european. Experiența de aproape 20 de ani în Comitetul European al Regiunilor și activitatea pe care o desfășor ca expert cultural european m-au ajutat să înțeleg multiplele beneficii aduse comunității prin obținerea acestui titlu. Susțin dezvoltarea întregului Banat și cred în șansa Timișului și Timișoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei și produselor locale” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Bidbook-ul va fi finalizat în luna iunie 2024, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie 2024. Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

În perioada următoare, Consiliul Județean Timiș va stabili întâlniri de lucru cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara deoarece poziția de lider a Timișului presupune cuprinderea întregului Banat, cu identitatea sa istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *