Mamografii gratuite la început de an, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, în baza unei trimiteri de la medicul specialist și a biletului de decont CAS.

Mamografia este o metodă esențială de screening pentru detectarea timpurie a cancerului de sân, furnizând oportunitatea de intervenție imediată și de inițiere a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. Identificarea precoce a cancerului de sân prin această investigație imagistică poate face diferența între vindecare și progresia către stadii avansate ale afecțiunii, având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Mamografia permite depistarea leziunilor suspecte, inclusiv a celor de dimensiuni foarte mici, facilitând astfel începerea tratamentului în cel mai scurt timp posibil. Tratamentul timpuriu sporește considerabil șansele de succes și poate elimina necesitatea intervențiilor chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

„Deși cancerul de sân se numără printre afecțiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigații imagistice, numărul femeilor care își fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigațiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca șansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

„Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atât șansele de a supraviețui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidențe, iar tomosinteză permite obținerea unor imagini 3D de înaltă rezoluție cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariția unui cancer mamar”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Recomandări pentru realizarea unei mamografii:

1. Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.

2. Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.

3. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.

4. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.

5. Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.

Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, în baza unei trimiteri de la medicul specialist și a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *