Inițiativa intitulată „Speranța Trăiește în Inimile Copiilor”, susținută de Rotary Club Timișoara în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, are ca obiectiv îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru copiii afectați de probleme cardiace.

Această colaborare implică specializarea medicilor în chirurgia pediatrică în Germania, contribuind astfel la dezvoltarea expertizei într-un domeniu critic pentru România, care se confruntă cu o lipsă de specialiști.

În cadrul acestei inițiative, în octombrie anul trecut, Rotary Club Timișoara a organizat evenimentul caritabil „Salut, Banatul meu”, care a strâns fondurile necesare pentru prima echipă de medici timișoreni care urmează să fie instruită în Bad Oyenhausen între 20 ianuarie și 23 februarie 2024. Această echipă va fi condusă de medicul profesor universitar dr. Eugen Săndică, coordonator al Clinicii de Chirurgie a Malformațiilor Cardiace din Centrul de Boli Cardiace din Bad Oeynhausen, Germania.

Finanțarea pentru aceste programe de instruire, inclusiv pentru transport, cazare și masă, este asigurată de Rotary Club Timișoara, partener al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Scopul este de a oferi medicilor specializați o pregătire superioară într-un domeniu crucial pentru sistemul de sănătate al României.

O altă echipă de medici urmează să plece în Germania în lunile martie – aprilie pentru a continua acest program esențial. Președintele Rotary Club Timișoara, Daniel Marcu, evidențiază eforturile pentru atragerea altor sponsori în vederea extinderii programului și pentru sprijinirea unui număr mai mare de echipe medicale în viitor, cu scopul de a crește calitatea și numărul intervențiilor chirurgicale, oferind astfel copiilor cu malformații cardiace șansa de a fi tratați în propria țară.

Profesorul universitar dr. Constantin Luca, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, subliniază importanța acestui proiect în îmbunătățirea serviciilor medicale și exprimă speranța că această inițiativă va contribui la sporirea numărului de intervenții chirurgicale pentru copiii afectați de probleme cardiace.