Suspiciune de botulism în Timiș. Opt copii sunt spitalizați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Doi dintre aceștia necesită o monitorizare constantă. Copiii afectați, cu vârste cuprinse între trei și șapte ani. Momentan, autoritățile nu cunosc cauza posibilei infectări, iar DSP face anchetă epidemiologică.

„Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Tratamentul precoce este esențial în gestionarea botulismului, spun medicii.

„Au fost prelevate probe de la toți copiii și transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu. Și mai avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș la Timișoara. Vreau să le mulțumesc colegilor de la DSP și de la unitățile care ne-au ajutat și ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puțin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, spune prof. dr. Cristian Oancea – managerul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Botulismul este o afecțiune gravă cauzată de toxina botulinică, produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxina poate afecta sistemul nervos, determinând paralizia musculară și, în cazuri extreme, poate pune în pericol viața pacientului. Printre simptomele asociate cu botulismul se numără slăbiciunea musculară, dificultățile de respirație, vederea încețoșată, problemele de înghițire, tulburările digestive și chiar paralizia. Bacteria care cauzează această boală se dezvoltă doar în condiții anaerobe, în alimente (în lipsa oxigenului).

Măsuri pentru prevenirea botulismului:

1. Igiena alimentelor: Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și păstrate în condiții igienice optime. Evitați consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezintă semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau conținutul care pare a fi afectat.

2. Căldura și gătirea adecvată: Căldura poate distruge toxina botulinică, așa că asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Evitați consumul de alimente insuficient gătite sau gătite în mod necorespunzător.

3. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate conține spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori. Evitați administrarea de miere copiilor mici.

4. Păstrarea corectă a conservelor: Dacă pregătiți sau consumați conserve acasă, asigurați-vă că respectați cu strictețe regulile de sterilizare și păstrare. Orice conservă care pare deteriorată sau inflamată ar trebui eliminată.

5. Atenție la alimentele împachetate: Verificați termenul de valabilitate al alimentelor împachetate și evitați consumul produselor care au depășit data de expirare.