Tehnologia ne aduce mai aproape de univers. Iar cu ajutorul ei putem explora planete și lumi nevăzute încă de om. Cu ajutorul realității virtuale, dar și a imaginilor realizate în spațiu, la Timișoara s-a redeschis primul planetariu din România. După o investiție de peste 100.000 de euro în videoproiectoare de înaltă performanță, curioșii pot pătrunde în lumea ascunsă a cosmosului.

Planetariul din Timișoara a fost deschis în 1964, fiind primul din România. De-a lungul anilor cu ajutorul său, curuioșii au putut vedea tainele cosmosului. Sub îndrumarea profesorului Ioan Curea, planetariul a cunoscut gloria anilor 60.

Investiția derulată de Universitatea de Vest în 2024 a fost, în principal, pentru achiziționarea unui videoproiector în valoare de 100.000 de euro. Cu ajutorul acestuia, profesorii obțin o imagine cât mai clară a universului.

„La Universitatea de Vest din Timișoara încercăm să continuăm această tradiție prin faptul că noutatea pe care o prezentăm astăzi este noul aparat în valoare de 100.000 de euro pe care Universitatea de Vest din Timișoara l-a achiziționat pentru a realiza o proiecție mult mai bună, în ceea ce privește această zonă a planetariului. Investiția nu este izolată, este o investiție care se încadrează într-un mare plan de achiziții al Universității de Vest din Timișoara prin fonduri europene” a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

De la mișcările planetelor, la studierea găurilor negre, asteroizi sau chiar viitorul universului, la planetariul din Timișoara poate fi găsit răspunsul. Obiectivul poate fi vizitat de grupuri de elevi sau curioși în perioada următoare.

„Ce este interesant la acest sistem este faptul că putem să fim la zi, în fiecare zi, pentru că tehnologia și faptul că putem să încărcăm în acest soft fișiere care sunt livrate de European Space Agency sau de alte asociații care sunt preocupate de ce se întâmplă cu spațiul, putem în fiecare zi să le prezentăm tinerilor sau celor interesați, știința de astăzi”, a declarat Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest din Timișoara.

(P)