Comunicat de presă – Raoul Trifan, senator USR de Timiș, alături de senatoarea Adina Săniuță și deputata Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă menită să reformeze modul în care sunt impozitate indemnizațiile de internship în România. Proiectul de lege prevede ca indemnizațiile de internship să fie impozitate doar în cazul în care depășesc salariul minim brut pe economie.

Actualmente, un intern poate fi plătit cu o sumă echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe țară, adică 1650 de lei, din care, după aplicarea impozitelor și contribuțiilor sociale, rămâne un salariu net de doar 990 de lei. Propunerea depusă de parlamentarii USR vizează ca impozitarea să fie aplicată doar pentru diferența dintre indemnizația de internship și valoarea salariului minim brut pe țară, dacă valoarea indemnizației o depășește pe cea a salariului minim.

„Eliminarea taxelor aplicabile indemnizației pentru internship va genera mai multă motivație atât pentru interni cât și pentru cei care oferă stagii de internship, în condițiile în care scopul contractului de internship este tocmai facilitarea tranziției de la școală către piața muncii și dezvoltarea abilităților profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuțiilor şi responsabilităților din domeniul în care se organizează programul.” a declarat senatorul Raoul Trifan

Datele prezentate arată că România se situează printre cele mai slabe din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor, iar lipsa unor măsuri active de inserție profesională poate duce la pierderea unei generații întregi. În prezent, 22,5% dintre tineri sunt șomeri, aceștia întâmpinând dificultăți în a-și găsi un loc de muncă plătit corespunzător cu nevoile lor.