cyberbullying victim teenage girl with laptop sitting alone in bedroom at nightAI generated

O mare parte dintre rapoartele procesate de către specialiștii Salvați Copiii România, primite prin linia esc_ABUZ, se referă la conținutul ilegal sau dăunător pentru copii găsit în mediul online, cu o concentrare semnificativă asupra materialelor ce implică abuzul sexual: din totalul de 3.439 de rapoarte înregistrate între 1 ianuarie și 30 aprilie 2024, 3.356 se încadrează în categoria Materialelor cu Abuz Sexual Asupra Copiilor (CSAM).

Dintre acestea, 3.359 au fost transmise specialiștilor IGPR pentru investigații ulterioare. Salvați Copiii România atrage atenția asupra creșterii alarmante a distribuirii online a imaginilor ce prezintă abuzuri sexuale împotriva copiilor și a conținutului dăunător în primul trimestru al anului 2024 și anunță formarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui plan strategic de contracarare a acestor fenomene.

Din totalul rapoartelor analizate, 3.161 reprezintă materiale generate de către minori. Cele mai multe victime sunt de gen feminin (3.158 rapoarte), iar 169 de rapoarte indică prezența victimelor cu vârste sub 10 ani.

Aceste statistici evidențiază necesitatea unei mai mari conștientizări a riscurilor online cu care se confruntă copiii și subliniază importanța implementării unor strategii eficiente pentru protejarea lor în mediul digital.

Pe parcursul a trei zile, experții Organizației Salvați Copiii România au colaborat cu reprezentanți ai autorităților publice ANCOM și IGPR, precum și cu partenerii internaționali INHOPE, Salvați Copiii Europa, Suedia, Spania, Albania și Danemarca, pentru a elabora un plan de acțiune pentru protecția copiilor în mediul online, cu accent pe combaterea abuzului sexual pe internet.

„Într-o eră marcată de inovație digitală, siguranța copiilor noștri pe internet devine vitală. Este imperativ ca autoritățile să ofere sprijinul necesar, iar noi, ca părinți și comunitate, să fim bine informați și implicați în promovarea unui mediu online sigur și protejat pentru viitorul nostru digital. Vrem să atragem atenția asupra modalităților în care fiecare utilizator de internet poate contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii. Încurajăm raportarea conținutului ilegal sau dăunător, lucrând în strânsă colaborare cu autoritățile competente.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pentru a-i ajuta pe părinți să aibă o mai bună înțelegere a pericolelor online și pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor și adolescenților în navigarea lor sigură pe internet, organizatia Salvați Copiii România a lansat  campania ,,Povestea unui Abuz”.

Această campanie prezintă o serie de șase clipuri audio-video care redau conversații între abuzatori și victime, inspirate din cazuri reale. Clipurile au fost difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge că nu putem să trecem cu vederea poveștile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet. https://www.povesteaunuiabuz.oradenet.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *