Un videoclip postat de fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a creat vâlvă printre internauți. În filmare, Robu îi dă replica lui Fritz care pare că vorbește despre Liceul Coandă și cel de Industrie Alimentară, însă utilizatorii de pe Facebook acuză că fostul edil al orașului a folosit inteligența artificială pentru a crea această declarație a primarului, care există doar în scris.

USR Timiș a transmis printr-un comunicat de presă că cere liderilor Partidului Național Liberal să se delimiteze de Robu.

„USR cere președintelui PNL Nicolae Ciucă și președintelui PNL Timiș, Alin Nica, să condamne public utilizarea de către Nicolae Robu a unui video contrafăcut în care apare primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Nicolae Robu a luat un mesaj dintr-un comunicat de presă, l-a transformat în vocea lui Dominic Fritz printr-un software și l-a suprapus peste un video în care vorbește primarul Timișoarei, creând impresia că vocea care se aude este a lui Dominic Fritz” se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, primarul Timișoarei, Dominic Fritz îl acuză pe Nicolae Robu de deepfake.

„Domnul Robu dovedește din nou că îi lipsește orice fel de busolă morală. Să falsifici videoclipuri ale adversarului politic nu mai are nicio legătură cu competiția democratică. După ce a insinuat că alegerile din 2020, pe care le-a pierdut, au fost falsificate, a trecut la următorul nivel al minciunii. Robu se joacă cu același foc cu care China și Rusia încearcă să incendieze democrațiile din Europa. Nu poți să vrei să fii primarul Timișoarei și să disprețuiești atât de deschis valorile de bază ale libertății și democrației pentru care timișorenii au plătit un preț scump” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.  

Fostul edil al orașului, a precizat în postarea care a iscat scandal că: „Declarația este a lui (n.r. Dominic Fritz) ad litteram, dar vocea, în mod evident, nu”.

Până la această oră, reprezentanții PNL Timiș nu au ieșit cu o poziție despre acest subiect.