Echipa „Măcelari de elită” va reprezenta România la prestigiosul World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor în Paris, având la dispoziție 10 locuri pentru membrii săi. România se remarcă ca singura țară din sud-estul Europei ce va participa la această competiție de amploare.

Inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj, în colaborare cu Top Chef Măcelar, proiectul de implicare a unei echipe românești în WBC are ca obiectiv revitalizarea meseriei de măcelar.

În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul acestui proces.Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.

Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, Fundația „Ștefan Moldovan”, susținută de Auchan și BCR, organizează patru selecții regionale, sub genericul „Măcelari de elită”.

Meseria de măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar, care se remarcă prin exigență, deschidere și corectitudine. Pasiunea și respectul față de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică. Ne bucurăm să fim parte din acest eveniment care recunoaște și celebrează valoarea unică pe care măcelarii o aduc fiecărei mese și urăm succes tuturor concurenților”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.

Înainte de selecția propriu-zisă, specialiștii măcelari sau ucenicii măcelari talentați din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit pe site-ul elitamacelarilor.ro până pe 20 mai. Pentru cei care nu pot respecta această dată limită, există opțiunea de a participa la selecțiile de la Iași (perioada de înscriere: 20 mai – 3 iunie) sau București (perioada de înscriere: 10-24 iunie).

Cei care se înscriu au posibilitatea să aleagă între următoarele categorii în funcție de vârstă și abilitățile tehnice: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 de ani) sau maestru măcelar. Selecția de la Timișoara va avea loc pe 25 mai, în hipermarketul Auchan Iulius Mall (Piața Consiliul Europei 2). Candidații vor avea la dispoziție 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate. Juriul va evalua tehnica de tranșare, creativitatea și complexitatea preparatelor finale. Cele patru zile de competiție vor fi spectacole, deschise publicului, care va putea asista la eveniment și să deguste preparatele realizate.

Cei selectați se vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (câștigătorii primelor locuri în 2022 și 2023) și Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei din București (locul II în 2022). Doi tineri măcelari, selectați și sprijiniți de BCR, vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Astfel, echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată dintr-un căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve.

Odată constituită, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, desfășurate în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. Echipa va fi, de asemenea, prezentată în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație specială.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o competiție între echipele de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual care ajuns la cea de-a opta ediție, programată să aibă loc în 30-31 martie 2025 la Paris, Franța. România va fi una dintre cele 15 țări participante, alături de Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *