România respiră din ce în ce mai greu în fața valului de gripă și viroze respiratorii. Cazurile se înmulțesc de la o săptămână la alta, iar medicii lucrează ca în vremea pandemiei. Spitalele gem de pacienți suferinzi, iar camerele de gardă funcționează la capacitate maximă. În lipsă de soluții guvernamentale, spitalele reorganizează secțiile pentru a crește numărul de locuri la Terapie Intensivă. În spitalele din Timiș, de exemplu sunt peste 200 de bolnavi care au nevoie de îngrijire.

La terapie intensivă zilele trecute aveam undeva între 11-12 pacienți pe 9 locuri și vreo 4-5 pacienți pe preterapie intensivă și acum schimbăm structura spitalului ca să asigurăm 15 paturi de terapie intensivă. Cu tratament simptomatic dacă avem o infecție respiratorie și pe tratament simptomatic febră sau acele dureri musculare, articulare sau starea de rău și nu trece în 2-3 zile, atunci să ne adresăm la un medic de familie sau la un centru de permenanță, dacă simptomele cresc în intensitate e bine să apelăm la clinicile specializate” a declarat Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Medicii spun că mulți pacienți stau acasă și se tratează după ureche, iar când ajung la spital sunt într-o stare avansată de boală. Cum locurile de la terapie intensivă sunt limitate, spitalul lucrează deja la reorganizarea secțiilor pentru că cererea este uriașă. Medicii spun că 90% din totalul pacienților internați cu gripă nu s-au vaccinat.