Tot mai mulți români au nevoie de servicii medicale de urgență. Camerele de gardă sunt sufocate în această perioadă de urgențele obișnuite, dar și de pacienți care acuză infecții respiratorii. Numărul pacienților care au avut nevoie de îngrijiri la urgențe a crescut cu 700.000 în 2022 față de anul precedent. Iar urgențele de cod roșu au crescut cu 10%. La Timișoara, unitatea de primire a urgențelor și-a dublat capacitatea printr-o investiție de 8 milioane de lei. Circa 250 de pacienți din vestul țării trec zilnic prin serviciul de urgențe al Spitalului Județean din Timișoara. Ultima investiție în acest compartiment al spitalului a fost făcută în 2012, iar de acum secția și-a dublat capacitatea ca să poată țină pasul cu nevoia de ajutor a românilor.

În UPU, nu putem planifica, nu știm câți vin, nu știm într-o zi dacă va fi un accident de autocar și ne vin 50 de pacienți sau nu știm dacă e viroză și sunt afectate multe persoane, ne trezim într-o zi cu dublu prezentări față de cea precedentă, e foarte imprevizibil ce se întâmplă la UPU, acolo nu poate fi planificat, ăsta e motivul pentru care avem nevoie de spații adecvate, de spații adaptabile, flexibile” a declarat Raed Arafat, secretar de stat.

La Timișoara au fost îngrijiți într-un an peste 80.000 de pacienți, iar unitatea de primire a urgențelor nu mai făcea față ritmului de creștere. Astfel, în urma unei investiții, capacitatea de primire a pacienților s-a dublat, iar spațiul de lucru este mai mare cu 800 de metri pătrați.