Odată cu accentuarea preocupărilor legate de eficiența energetică și conștientizarea impactului asupra mediului înconjurător, românii își ajustează tot mai mult obiceiurile legate de temperaturile din locuințe, conform unui nou studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid.

Cercetarea, efectuată pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, a arătat că aproape jumătate dintre respondenți preferă temperaturi cuprinse între 22 și 24°C în locuințele lor, iar un procent semnificativ optează chiar pentru valori mai ridicate. O descoperire interesantă este că peste 40% dintre participanți și-au echipat locuințele cu termostate inteligente, arătând astfel un interes crescut pentru tehnologiile care permit controlul eficient al temperaturii.

Interesul pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 80% dintre români care afirmă că au luat măsuri în acest sens sau intenționează să o facă. Conștienți de beneficiile economice și ecologice, mulți sunt motivați să adopte un comportament responsabil în gestionarea energiei.

Aproape 50% dintre români își găsesc confortul termic în intervalul de 22-24°C, în timp ce aproximativ 45,8% preferă o temperatură mai moderată, între 19 și 21°C. Numai 3,8% dintre respondenți se simt confortabil la temperaturi mai scăzute, între 16 și 19°C.

Pe lângă utilizarea termostatelor inteligente, românii adoptă și alte metode pentru reducerea consumului de energie. Printre acestea se numără folosirea iluminatului economic, reducerea timpului de utilizare a electrocasnicelor și ajustarea temperaturilor la radiatoare sau aeroterme.

Photo by Erik Mclean on Unsplash