Pe măsură ce sezonul cald a debutat cu primele zile de caniculă, tot mai mulți români își îndreaptă atenția către soluții eficiente pentru a menține o temperatură confortabilă în locuințe. Aproximativ o treime dintre gospodăriile din România sunt dotate cu cel puțin un aparat de aer condiționat, conform unui studiu realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an.

Aparatele de aer condiționat sunt cele mai populare sisteme de răcire, 80% dintre cei care dețin deja un astfel de sistem declarând că le utilizează pentru a face față căldurii toride. Ventilatoarele sunt folosite de 18,6% dintre respondenți, în timp ce sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură sunt foarte rar întâlnite, doar 1% dintre participanți raportând că dețin astfel de echipamente.

În ceea ce privește frecvența utilizării aparatelor de aer condiționat, 43% dintre români le folosesc doar în zilele caniculare, iar 42% le utilizează zilnic pe perioada verii. Majoritatea (67%) le folosesc între 1 și 4 ore pe zi, 22% între 4 și 6 ore, iar 10% peste 6 ore zilnic.

Confortul termic variază de la o persoană la alta, dar studiul arată că 57% dintre români preferă o temperatură între 21 și 23°C în locuință. Aproximativ 23% preferă temperaturi mai scăzute, sub 20°C, iar 18% optează pentru intervalul 24-26°C. Doar 1,5% se simt confortabil la temperaturi de peste 26°C. Specialiștii recomandă menținerea unei temperaturi interioare de 24-26°C pe timp de vară și sugerează ca diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară să nu depășească 5-10°C.

Termostatele inteligente au devenit din ce în ce mai apreciate, 58% dintre respondenți declarând că le folosesc pentru controlul temperaturii, iar 31% intenționează să achiziționeze un astfel de dispozitiv. Aceste termostate pot aduce economii semnificative la factura de energie electrică prin ajustarea automată a temperaturii în funcție de condițiile din locuință. Este important de reținut că pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrică crește cu 5-7%.

În ceea ce privește întreținerea aparatelor de aer condiționat, 45% dintre respondenți efectuează o verificare anuală, iar 17% o dată la doi ani. Alți 23% verifică aparatele doar atunci când este necesar. Specialiștii recomandă verificarea de două ori pe an, la începutul sezonului cald și la începutul sezonului rece, mai ales pentru cei care folosesc și funcția de încălzire a aparatelor.

De asemenea, studiul arată că 48% dintre români folosesc aparatele de aer condiționat și pentru încălzire în sezonul rece, în timp ce 52% nu le utilizează în acest scop.

Cu primele zile de caniculă deja resimțite, românii continuă să caute metode eficiente pentru a se răcori și a menține un mediu confortabil în locuințele lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *