Actualizare: DSV Timiș a anunțat în urmă cu puțin timp confirmarea focarului de pestă porcină de la Cenei. Virusul este prezent în două ferme ale aceluiași producător de carne. În prima fază, aproape 14.000 de animale vor fi omorâte, restul de 4.000 din cealaltă exploatație rămân sub stricta supraveghere a medicilor veterinari. La Prefectura Timiș s-a organizat Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor, iar în urma ședinței, autoritățile au stabilit cele două zone de siguranță pentru următoarele săptămâni: zona de protecție, 0-3 km în jurul focarului și zona de supraveghere, 3-10 km în jurul focarului.

„O să fie ucise cert cele din zona 2, care are aproape 14.000 de capete și noi avem rezultatele de laborator atât la Timișoara, cât și la București confirmate și sunt evidente, acolo am declarat focarul de boală. În partea cealaltă rămâne sub monitorizare ca și la Pădureni și vedem ce va fi” a declarat Flavius Nicoară director DSV Timiș.

Știrea inițială:

Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș sunt din nou în alertă. După focarele de pestă porcină de anul trecut, acum există o nouă suspiciune de infecție la o fermă din Cenei. Este vorba despre același producător de carne care a avut de suferit din cauza pestei porcie africane, acum 18.000 de porci sunt în pericol.

Reprezentanții DSV Timiș au preluat probe de la animalele din fermă și le-au trimis la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din capitală. Acum, se așteapă rezultatul testului de laborator. În paralel, autoritățile se pregătesc de ce este mai rău. Dacă va fi confirmată prezența virusului în ferma de la Cenei, toți cei 18.000 de porci vor fi asomați, iar în jurul focarului se va instaura perimetrul de siguranță în interiorul căruia vânzarea și sacrificarea cărnii de porc va fi interzisă.