Timișoara intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru deschiderea oficială a programului cultural din 17 februarie. Orașul este Capitală Europeană a Culturii anul acesta, iar organizatorii promit zeci de evenimente pe săptămână, dar și instalații ale unor artiști în principalele zone ale orașului. Autoritățile locale se pregătesc și ele și caută sponsori pentru că Guvernul României nu a dat prea mulți bani.

Centrul Timișoarei va căpăta culoarea verde odată cu sosirea primăverii pentru că în fața Operei Naționale va răsări o imensă gădină urbană. Grădina va fi iluminată pe timpul nopții, iar în 17 decembrie un DJ va face un show de lumini și muzică în acest loc. Evenimentul este sponsorizat de o firmă privată, ca multe altele din programul cultural, asta pentru că Guvernul României nu a fost generos cu orașul.

„Suma pe care am primit-o noi este derizorie până acum de aproximativ 35 de milioane de lei, adică 6 milioane de euro, iar Veszprem un oraș de 4-5 ori mai mic decât Timișoara a primit 183 de milioane de euro și aici vedem de fapt diferența masivă de prioritizare la nivel central pe care o face statul maghiar și pe care din păcate nu o face statul român” a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

În 2007 Sibiu a obținut titlul de Capitală Culturală Europeană. 1 milion de turiști au vizitat atunci orașul, iar oamenii de acolo trăiesc și acum de pe urma acestui titlu. Comparativ, guvernul de la acea vreme a acordat Sibiului 50 de milioane de euro pentru organizarea evenimentelor și renovarea clădirilor din infrastructura culturală.