Cerșetoria a devenit un fenomen tot mai vizibil în Timișoara, cu un număr semnificativ de persoane care apelează la mila publicului. Numai în cursul zilei de ieri, 15 oameni au fost preluați de pe stradă de polițiștii locali și duși la Complexul de Servicii Sociale ”Sfântul Francisc” de pe Strada Telegrafului, iar în ultimele patru zile, numărul lor a ajuns la 50.

În spatele acestor numere se ascund povești de viață dificile, dar și diverse metode de a impresiona trecătorii pentru a obține bani. De exemplu, o tânără de 18 ani din Bărbulești, Ilfov, a fost surprinsă în parcarea unui supermarket de pe Calea Stan Vidrighin, cerând bani pentru o falsă „Asociație regională pentru surdo-muți, handicapați și copii săraci”. Un alt caz implică un bărbat de 39 de ani din Florești, Republica Moldova, care cerea bani pe Strada Sfinții Apostoli Petru și Pavel pentru un presupus nepot, folosindu-se de o fotografie a acestuia pentru a stârni mila trecătorilor.

Aceste metode ingenioase și înșelătoare sunt parte dintr-o strategie mai largă de exploatare a compasiunii oamenilor. Deși intențiile celor care oferă bani sunt bune, adesea aceștia ajung să sprijine involuntar rețele bine organizate de cerșetorie. Sumele oferite pe stradă nu ajung la cei care au cu adevărat nevoie de ajutor și, mai grav, încurajează perpetuarea acestui fenomen, spun reprezentanții Poliției Locale Timișoara. 

Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Francisc” oferă o alternativă pentru cei care cerșesc. Aici, aceștia pot beneficia de cazare, masă și asistență medicală gratuită pentru o perioadă de până la trei ani. În acest timp, au șansa să se reintegreze în societate și să-și găsească un loc de muncă. Banii economisiți în această perioadă ar putea să le ofere o bază solidă pentru a începe o viață nouă, departe de străzile orașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *