Trans-Semenic sau Drumul Județean 582 care leagă Slatina-Timiș de Reșița a fost lansat în 2014 pentru a spori turismul din zonă. Câțiva ani, oamenii din centrul și sudul țării au putut ajunge în masivul Semenic simplu și rapid pe o șosea pitorească. La 9 ani de la recepția finală, drumul de poveste sperie turiștii. Asfaltul se rupe cu mâna precum un biscuite, iar în multe zone drumul o ia la vale. Autoritățile spun că nu au bani să îl refacă.

Calvarul șoferilor începe de la Slatina Timiș, în prima zonă de serpentine șoseaua se prăbușește, iar râul Timiș „mușcă” zilnic din terasamentul prost construit. Odată cu urcarea spre localitatea Brebu Nou, gropile apar la tot pasul, iar în curbele numite de șoferi „ac de păr” apar probleme de stabilitate a șoselei. Nici urmă de marcaje de atenționare sau semne de circulație. Gropile sunt semnalizate cu crengi.

Un șofer din zonă povestește: „Este bătaie de joc ce se întâmplă, noi plătim taxe, impozite, viniete, carburant și astea sunt drumurile. Ziua le mai vezi, dar noaptea dacă îți vine o mașină cu becurile aprinse riști să te dai peste cap, pe aici să rămâi, să te ia cu fărașul.”

Înainte de localitatea Brebu Nou și Lacul Trei Ape, șoseaua a fost plombată atât de mult, încât bitumul se poate rupe cu mâna, iar gropile devin și mai periculoase pentru șoferi.

Șoseaua a fost construită în 2014 pe fonduri europene și a costat 20,5 milioane de euro. 85% din sumă a venit de la Uniunea Europeană, iar restul de bani de la autoritățile județene. Romeo Dunca, actualul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin spune că drumul nu mai are nicio șansă: „E un proiect care a fost făcut, cum au fost făcute multe lucruri în Caraș, prost. Cu multe complicații acolo sumele necesare reparațiilor depășesc cu mult posibilitățile noastre. Noi am cârpit. Am făcut și o recepție și contestații, calamități de la inudații, e o problemă gravă acolo, mulți bani care trebuie alocați și noi nu avem momentan.”

Astfel, șoferii trebuie să se înarmeze cu răbdare și atenție dacă vor să ajungă să vadă minunățiile Banatului montan pe Drumul Județean 582.

One thought on “Trans-Semenic, de la drumul de poveste, la șoseaua care sperie turiștii FOTO”

Comments are closed.