Primăria Municipiului Timișoara anunță că a emis autorizația de construire pentru obiectivul de investiții „Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului”. Investiția este realizată de Consiliul Județean Timiș, iar elaboratorul proiectului este SC Impex Romcatel Proiectare SA.

„Am semnat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, clădire simbol a Timișoarei. Îi doresc succes și spor la treabă președintelui CJ Timiș, Alin Nica. Este un proiect extrem de întârziat, practic o promisiune care nu se mai întâmplă de 16 ani, când s-a închis pentru renovări și apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul câștigător pentru amenajarea Pieței Victoriei, iar Castelul este un punct central în proiect. Îmi doresc ca cele două investiții să se completeze și să pună în valoare potențialul zonei centrale a Timișoarei. Sper că domnul Nica se va apuca de lucrări cât mai repede”, transmite primarul Dominic Fritz.

Documentația tehnică a fost înregistrată pentru avizare în 08.09.2023, iar ulterior rundei de clarificări, răspunsurile au fost primite în 09.10.2023. Autorizația de construire a fost emisă cu nr. 797/03.11.2023 și este disponibilă pe site-ul Primăriei Timișoara.

„Mă bucur că Primăria Timișoara a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, a fost cu întârziere, însă presupun că este o problemă sistemică a administrației Fritz, nu cred că au făcut-o intenționat, căci sunt multe plângeri în acest sens, atât din partea cetățenilor cât și a companiilor. […] Am reușit să atragem trei surse de finanțare: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU. […] Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false așteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal, într-un timp scurt. Ce pot garanta însă este că, pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului” spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.