Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire tête-à-tête, la Muzeul Național de Artă Timișoara cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, despre promovarea culturii ca bază pentru o societate sănătoasă și performantă, precum și despre parcursul european al statului moldovean.

„România este și va rămâne cel mai mare susținător al Republicii Moldova, inclusiv cu asistență financiară și tehnică la nivelul administrațiilor locale. În cadrul activității mele la Comitetului European al Regiunilor, ca raportor pentru avizul Viitorul Parteneriatului Estic, am militat pentru crearea unui grup de lucru special care să accelereze procesul aderării fraților de peste Prut la standardele europene. Cred că România și județul Timiș pot servi ca punte de legătură a Europei către Republica Moldova” a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

După întâlnire, cei doi oficiali au vizitat expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” acompaniați de Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters și comisar al expoziției, Filip Petcu, Directorul MNArT, Tilla Rudel, Directoarea Institutului Francez din România la Timișoara și Doina Lemny, curatoarea lui Brâncuși, care a și facilitat un tur al expoziției.

Președinta Republicii Moldova a avut ocazia să admire opere cu o valoare patrimonială universală, lucrări celebre, dar și mai puțin știute, precum Piatra de Hotar. 

Curatoarea expoziției a subliniat faptul că această operă-manifest realizată în 1945 exprimă tristețea sculptorului pentru pierderea unor provincii istorice precum Basarabia.

Organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, finanțată de Consiliul Județean Timiș și susținută de o serie de sponsori importanți, expoziția mai poate fi vizitată la Timișoara până pe data de 28 ianuarie 2024.