Pacienta, o femeie în vârstă de 56 de ani, cu numeroase comorbidități, boli cardiace, fibroză pulmonară, boli sistemice, necesita o intervenție complexă pentru repunerea stomacului în interiorul cavității abdominale și recalibrarea hiatusului esofagian. În sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara au venit și doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duță, de la Spitalul Județean Timișoara. Intervenția chirurgicală a durat aproape două ore.

„Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parțial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secrețiile gastrice, conținutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o “arsură” a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Hernia hiatală reprezintă deplasarea unei părți a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziția tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente și lichid, înghițirea cu dificultate, indigestie, greață și absența tranzitului intestinal.

În cazul pacientei, afecțiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenție. Indicația chirurgicală a herniei hiatale apare atunci când vorbim de complicații și forme severe ale bolii. Operația, deși făcută pe cale laparoscopică, a necesitat o atenție deosebită având în vedere starea de sănătate și comorbiditățile pacientei.

„Aceste hernii sunt destul de frecvente. În unele statistici se spune că depășesc 50 la sută din populația în vârstă de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferință, este mult mai mic și doar în asemenea cazuri este indicată ‘repararea’ acestor hernii. Avantajele unei intervenții laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, adică incizii mici, durere redusă post operatoriu, perioadă mult mai scurtă de recuperare și, implicit, o durată redusă de spitalizare”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Totodată, în timpul intervenției chirurgicale, a fost prelevată și o probă de țesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii. Operația a fost un succes, iar pacienta se simte bine și este monitorizată de către medici.

„Vreau să le mulțumesc colegilor de la Secția de Chirurgie II a Spitalului Județean, care au participat alături de medicii noștri la o asemenea intervenție chirurgicală făcută în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Noi avem colaborări strânse cu mai multe unități sanitare din oraș, dar și cu unități de învățământ și ne ajutăm reciproc.Spitalul Clinic CF are în dotare două blocuri operatorii modernizate. Unul dintre ele cu trei săli de operații, iar cel de-al doilea destinat intervențiilor chirurgicale din domeniile ORL și Oftalmologie, cu două săli de operații. În 2022, în unitatea noastră au fost efectuate peste 1000 de intervenții chirurgicale”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timișoara.

Secția de Chirurgie a Spitalului Clinic CF Timișoara are în structură 62 de paturi de spitalizare continuă, dintre care 5 sunt destinate Compartimentului de Urologie